De waarde van acceptatietests op lange termijn

Niet alleen in afgebakende projecten wordt er tegenwoordig op een agile werkwijze gehanteerd. Ook bij pakket- en productontwikkeling heeft agile zijn intrede al geruime tijd gedaan. Met een dedicated team voor langere tijd (meerdere jaren) op agile wijze aan hetzelfde product werken is geen uitzondering meer.
Een wezenlijk probleem dat zich in zulke situaties echter kan voordoen is dat het onderhouden van de (geautomatiseerde) regressietests veel tijd en inspanning gaan kosten. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat na 2 jaar ontwikkelen een grote hoeveelheid aan regressietesten zijn ontstaan en dat niet alle documentatie meer up to date is. Wanneer er nu iets wijzigt zal deze grote testset ook onderhouden moeten worden en weer diep in de code gedoken moeten worden. Bij een kleine wijziging is het nog wel te overzien maar wanneer de wijziging groter wordt en de meer fundamentele functionaliteiten raakt, zal de inspanning die gedaan moet worden om de geautomatiseerde regressietesten ook bij te werken stukken groter worden. Dat dit op termijn dan voor problemen gaat zorgen mag dan ook duidelijk zijn.
Gojko Adzic legt in onderstaande video uit hoe dit probleem te tackelen en wat de lange termijn waarde kan zijn van acceptatietests voor juist dit probleem. Door het systeem met een uitgebreide set van acceptatietesten te documenteren en deze in de businesstaal vast te leggen is er een juist inzicht in het systeem. Iedereen weet waar het over gaat en de business kan deze test gebruiken om aan te geven wat er nou aangepast moet worden in plaats van de statische documenten in de taal van softwareprofessionals te doorgronden.
Daarnaast onderhouden acceptatietesten zichzelf ook nog eens. Als de test namelijk niet correct meer is zal deze acceptatietest niet slagen. Dit is een teken dat deze test bijgewerkt moet worden.
Het vastleggen van acceptatietest in de taal van de business is ook een reden dat een tool als FitNesse zo populair aan het worden is voor het implementeren van acceptatietesten. Vanwege de leesbaarheid van de testen is het een tool die de samenwerking bevordert.
Het filmpje begin wat rommelig maar is zeker de moeite waard om te kijken. Met name als je in projecten werkt die langere tijd lopen is dit zeker een meerwaarde.

Dit bericht werd geplaatst in Agile Testen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De waarde van acceptatietests op lange termijn

  1. van houtte zegt:

    Bedankt voor de video.
    Inderdaad, Fit is zeker een veelgebruikte tool. Relatief eenvoudig snel betrouwbare tests uit te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s