Scott Ambler bij Ordina

Afbeelding 1: Scott Ambler bij Ordina

Vrijdag 7 oktober was Scott Ambler te gast bij Ordina in Nieuwegein. Hij stond daar voor een volle zaal met klanten en medewerkers. De dag hiervoor heeft Scott een show weggegeven bij IBM in Amsterdam op de “Rational Software Conference 2011”. Ik had het geluk bij beiden aanwezig te kunnen zijn.

Scrum is niet genoeg
De kern van zijn verhaal is dat het wel erg simplistisch is om te denken dat alleen het toepassen van Scrum voldoende is om van je project een succes te maken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat alle succesvolle teams veel meer doen dan Scrum voorschrijft, zoals een Sprint 0 ter voorbereiding, modelleren t.b.v. architectuurvraagstukken, het aanwijzen van een architectuureigenaar als aanvulling op de Product Owner en het op hoofdlijnen plannen van het project. Verder ageert hij tegen het “Scrum” idee van One-Size-Fits-All. Een gedistribueerd team met teamleden in diverse landen heeft heel andere processen en tools nodig (bijvoorbeeld collaboration- en planningtools) dan een team dat met z’n allen gezellig in één ruimte bij elkaar zit (heeft voldoende aan een taakbord met geeltjes, planningtools zullen vooral in de weg zitten).

Disciplined Agile Delivery
Op dit moment werkt Scott aan een nieuw boek “Disciplined Agile Delivery: A Practitioner’s Guide to Agile Software Delivery in the Enterprise” waarvan de Rough Cuts zijn te vinden op Safari. Een belangrijk deel van zijn presentatie is gewijd aan de kernideeën achter deze aanpak. Afbeelding 3 geeft een overzicht van de methodieken die Scott in zijn verhaal voorbij laat komen en die als inspiratie dienen voor deze aanpak. Op de horizontale as staan een aantal tijdsspannes genoemd: Richt een methode zich op dagelijkse werkzaamheden, op iteraties of op een release? We zien dat Scrum zich vooral richt op dagelijkse taken, maar RUP in het geheel niet. We zien dat iteraties zowel binnen RUP als Scrum behandeld worden, terwijl Scrum niet veel zegt over releases.

Afbeelding 3: Positionering van methoden

Op de verticale as zien we verschillende ‘disciplines’. Scrum houdt zich vooral bezig met teamorganisatie. RUP heeft ook een heleboel te melden over de andere disciplines. Afbeelding 3 maakt ook helder dat je XP kunt zien als een verzameling practices rond de dagelijkse gang van zaken op de gebieden ontwerp, architectuur, bouw en test. Zo wordt duidelijk dat Scrum en XP elkaar aanvullen wat betreft dagelijkse taken, en dat Scrum en XP samen prima aangevuld kunnen worden door RUP. Een uitgebreidere vergelijking tussen methoden is te vinden in de blogpost “Comparing Methods“.

Vooroordelen ontkracht
Helaas lukt het Scott niet om bij Ordina tijd over te houden om een aantal interessante onderzoeksresultaten te laten zien. Doel van deze onderzoeken is om een realistisch beeld te krijgen van de voor-, dan wel nadelen van Agile en iteratief ontwikkelen versus traditioneel/lineair ontwikkelen en ad-hoc ontwikkelen zonder een methodiek te volgen.

Met iteratief wordt hier bedoeld redelijk procesmatig maar met korte iteraties waarbij detailontwerp, bouw en test dicht bij elkaar liggen (zoals bij RUP en DSDM vaak het geval is). Agile is minder procesmatig en meer gericht op Agile principes (zie Agile Manifesto) en practices zoals die in Scrum en XP te vinden zijn. Het onderwerp van de onderzoeken was IT-projecten en dus niet specifiek gericht op Agile. De typering van de betreffende projecten is niet door de deelnemers aangegeven maar uit antwoorden op specifieke inhoudelijke vragen afgeleid. Bij Rational lukte dit gelukkig wel en heb ik ook de website kunnen achterhalen waar ze te vinden zijn. Hieronder volgen een paar van de interessantste.

Een van die vooroordelen is dat traditionele projecten voorspelbaarder zijn en daardoor succesvoller. Het diagram in afbeelding 4 laat zien dat iteratieve en Agile projecten gemiddeld 8 tot 16% meer als succesvol worden beoordeeld dan traditionele en ad-hoc projecten. (de percentages tellen niet netjes op tot honderd omdat de resultaten gewogen uit meerdere antwoorden van deelnemers zijn gedestilleerd)

Afbeelding 4: Subjectief ervaren projectsucces per aanpak

Een ander vooroordeel is dat traditionele projecten meer aan architectuur en modellering doen. Ook dit blijkt niet te kloppen. Kijkend naar de zwarte vlakken in het diagram in afbeelding 5 blijkt bij ad-hoc en traditionele projecten het meest te worden aangegeven dat er helemaal niet aan modellering is gedaan.

Afbeelding 5: Belangrijkste strategie voor modellering

De volgende twee diagrammen in afbeelding 6 en 7 gaan over documentatie. Het vooroordeel is hier dat traditionele projecten meer en betere documentatie opleveren. Wat mij opvalt is dat met name beheerdocumentatie (operations doc), wat toch meestal het grootste knelpunt vormt, bij Agile en iteratieve methoden juist meer aandacht krijgt.

Afbeelding 6: Door team geproduceerde vormen van documentatie

De tevredenheid over de door het team gemaakte documentatie is volgens het diagram in afbeelding 7 in alle gevallen dramatisch. Op een schaal van -10 tot 10 bij alle aanpakken gemiddeld onder nul. Een voor de hand liggende manier om hier iets aan te doen is naar mijn idee om de mensen die straks met de documentatie uit de voeten moeten kunnen in het project de verantwoordelijkheid te geven in de realisatie ervan. Ze weten zelf veel beter wat ze nodig hebben dan de ontwikkelaars.

Afbeelding 7: Kwaliteit van documentatie op een schaal van zeer slecht (-10) tot zeer goed (10)

Conclusie is volgens mij dat Agile en iteratief kwa effectiviteit niet zo ver uit elkaar liggen en in de meeste gevallen gestructureerder en effectiever zijn. Meer surveyresultaten en de brongegevens zijn te vinden op de website van Scott Ambler.

Meer informatie:
Comparing Methods (vergelijking van Scrum, XP en RUP)
Maintaining Stability (XP in een Scrum of RUP context)
De Nieuwe Nieuwe Spelregels van Scrum (Visuele weergave van de vernieuwingen in de Scrum Guide 2011)
RUP op Maat (Agile IT met RUP, Scrum en PRINCE2)
Scrum inpassen in een traditionele projectorganisatie (over Scrum in een PRINCE2 organisatie)

Alle presentaties van de Rational Software Conference – ‘Innovate comes to you 2011’
Website van Scott Ambler met surveyresultaten

Over racollaris

Remi-Armand is consultant moderne ontwikkelmethoden bij Ordina. Hij is zijn carrière gestart als leraar wis- en natuurkunde. Binnen de IT heeft hij gewerkt als J2EE-ontwikkelaar, projectleider, RUP-coach en Scrum Master in financiële, verzekerings- en semi-overheidsinstellingen. De laatste jaren heeft Remi-Armand zijn focus steeds verder verlegd van management naar coaching van organisaties bij het implementeren van Agile, gebruikmakend van methodieken als RUP en Scrum. Zijn boek RUP op Maat behandelt het Agile toepassen van RUP in de praktijk (zie http://www.rupopmaat.nl). Op dit moment werkt hij aan een nieuw boek getiteld ScrumUP, Agile Software Development with Scrum and RUP (zie http://blog.scrumup.com).
Dit bericht werd geplaatst in Agile methodieken, Conferenties en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Scott Ambler bij Ordina

  1. Dave Gielissen zegt:

    Where can i download the presentation from Scott Ambler he used in this Seminar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s