Vierde succesvolle Innoveer jij mee sessie – Agile Testen voor iedereen

Dinsdag 20 september vond alweer de vierde succesvolle Innoveer Jij Mee sessie (IJM sessie) plaats. Dit keer onder de titel “Agile Testen voor iedereen”. Er is dit keer voor een combinatie gekozen van een spreker en een workshop.  Als spreker hadden we Paul Gerrard weten te strikken. Paul is schrijver van ‘The Tester’s Pocketbook’ en bedenker van de de ‘Business Story Methode (BSM)’.
De workshop, gegeven door Ordina collega Gijs Sijpesteijn had als doel de deelnemers kennis te laten maken met het geautomatiseerd testen met Fitnesse en Selenium.

Paul Gerrard

Na een ontvangst, waarbij al snel bleek dat er grote interesse is voor de onderwerpen die we deze keer aan het ligt wilden brengen, is Paul zo rond 16:30 begonnen met zijn presentatie. Paul is een autoriteit in het vakgebied en iedereen ging er dan ook eens goed voor zitten in een zeer goed gevulde zaal. In zijn presentatie, met de titel ‘Using Business Stories to Test Requirements and Systems’ vertelde hij vanuit zijn visie over hoe er goede stories worden opgesteld. Hij gaf aan hoe ze kunnen helpen bij de softwareontwikkeling, hoe je ze duidelijk en bruikbaar maakt en hij gaf nog een paar handige tips en trucs omtrent de stories. Vervolgens legde hij een roadmap uit over zijn Business Story Method™. Overigens niets nieuws volgens hem, maar wel een hele praktische insteek.
Paul is iemand die recht door zee is, hij nam dan ook geen blad voor de mond. Hij vertelde dat zijn verhaal én vele andere ‘nieuwe’ technieken en methodes eigenlijk niet nieuws onder de zon zijn maar veelal bestaande technieken in een nieuw jasje.

FitNesse en Selenium

Na het buffet, waarin genoeg tijd was om nog even te netwerken en nog even na te discussiëren over het verhaal van Paul Gerrard, werd een begin gemaakt met de workshop ‘FitNesse en Selenium in de praktijk’. Het onderwerp van geautomatiseerd testen heeft grote belangstelling bleek na de vorige Innoveer Jij Mee sessie. Daarom is besloten om het deze keer wat groter aan te pakken en veel mensen kennis te laten maken met geautomatiseerd testen.
Gijs Sijpesteijn, een gedreven software ontwikkelaar met ruime ervaring in Fitnesse en Selenium, gaf eerst een korte introductie op de programma’s. Daarna konden de deelnemers zelf aan de slag. Er stonden 25 geprepareerde laptops klaar om met kleine groepjes op te werken. Tijdens de workshop kwamen velen erachter dat testautomatisering niet zo makkelijk is als het lijkt. Gelukkig was Gijs of iemand anders wel in de buurt om de helpende hand te bieden.

Over de toegevoegde waarde van testautomatisering was geen discussie. Men was zich bewust van de keuze die er gemaakt moet worden binnen projecten om de tests te automatiseren. Dat tests automatiseren ook tijd en dus geld kost, maar dat de terug verdien tijd (ROI) zeer kort is.

Vervolgsessie en presentatie

Indien je er deze keer niet bij was, dan hopen wij je graag te zien op de volgende sessie met nieuwe onderwerpen, gastsprekers en een hoop lol. Dus kijk op de evenementenkalender van Ordina voor de volgende sessies.

Voor de presentatie van de sprekers, kijk hier

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Evenementen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s