De gestolen kaas van de testmanager – wat is de rol van de testmanager in een Agile project

Het legendarische boek ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ (1) vertelt over hoe je als werknemer om kunt gaan met veranderingen in je bedrijf. In een analogie met muizen die op zoek gaan naar nieuwe kaas omdat de oude door henzelf is opgegeten, wordt duidelijk dat je altijd voorbereid moet zijn op nieuwe uitdagingen. Omdat de Agile werkwijze nu definitief zijn intrede doet in grotere organisaties, staat de traditionele rol van de testmanager op de tocht. Maar wat is zijn nieuwe kaas, wat is de rol van de testmanager in Agile omgevingen?

De ‘oude kaas’ is op!

Traditioneel houdt de testmanager zich bezig met zijn eigen testproject: afgebakende verantwoordelijkheden, taken en rapportages over het testen. De meeste waarde voor de organisatie zit hem vaak in de bevindingenrapportage  en de eindrapportage die de vraag beantwoorden:  Kunnen we beheerst live gaan?  Maar: deze kaas is ‘oude kaas’ in een Agile project en hij is op!
Het testen is in een Agile omgeving immers geen deelproject meer, want het wordt binnen de iteratie door het hele team uitgevoerd. Het hele team is dan ook verantwoordelijk voor het testproces. Het testen heeft  niet meer tot doel om veel bevindingen te constateren, maar vooral om bevindingen te voorkomen. En áls er al bevindingen worden geconstateerd, worden ze binnen de iteratie meteen opgelost en geborgd. Want Agile teams schrijven liever een geautomatiseerd testgeval dat valideert dat de bevinding niet meer voorkomt dan dat ze een bevindingenregistratieproces in stand houden… Kortom: de testmanager zal op zoek moeten naar nieuwe kaas!

De rol van de testmanager in een Agile project

Een belangrijke vraag voor de testmanager is dus: wat doe ik in een Agile project? Als eerste: de testmanager heeft  een adviserende en faciliterende rol voor het team. Hij is verantwoordelijk voor het creëren van de randvoorwaarden waarbinnen het multidisciplinaire team optimaal kan testen. Hij deelt bijvoorbeeld kennis over testen: testtechnieken zijn lang niet altijd bekend bij ontwerpers, ontwikkelaars en materiedeskundigen, maar die moeten nu wél gaan testen. Natuurlijk speelt de tester een belangrijke rol in die kennisoverdracht, maar de testmanager zal organisatiebreed moeten faciliteren dat ze dat ook doen. Hij kan kennissessies en testtrainingen organiseren en de kennisportal (laten) onderhouden . Daarnaast speelt de testmanager een belangrijke rol in het over teams heen borgen van practices en kwaliteit. Agile teams hebben een sterke focus op resultaat voor de klant, maar de valkuil daarvan is dat iedereen zijn eigen standaarden creëert. De testmanager kan bijvoorbeeld tweewekelijks de testers uit alle teams bij elkaar brengen om ervaringen te delen. Met betrekking tot kwaliteit kan de testmanager de Definitions of Done van de verschillende teams beoordelen en toetsen op consistentie en kwaliteit. Projectteams die vergelijkbare klanten en technische omgevingen hebben, zullen min of meer gelijkwaardige Definitions of Done hebben. Van zijn input kunnen teams ook weer over leren!

De derde belangrijke rol die testmanagers in een Agile project vervullen is die van het bevorderen van het acceptatieproces. Veel Agile teams hebben een focus op ‘de binnenkant’- loopt ons interne ontwikkelproces goed. Dat is op zich prima, zeker in de beginfase van het Agile werken. Maar juist in een Agile omgeving is het managen van de buitenkant, de relatie met de klant, van evident belang. De testmanager helpt bijvoorbeeld de klant met het inrichten van goede acceptatiemomenten, door te faciliteren dat er na iedere demo een acceptatietest van de eindgebruikers plaatsvindt. Bijvoorbeeld met scenario’s uit de dagelijkse praktijk. Wanneer er bij iedere demo slechts een beperkte groep eindgebruikers kan zijn, dan kan de testmanager faciliteren dat er iedere 3 of 4 iteraties een bredere acceptatietest wordt uitgevoerd. Hiermee wordt de feedbackloop vanuit het projectteam naar de eindgebruikerorganisatie aanzienlijk verkort.

Kortom:  Er is nieuwe kaas voor de testmanager! Ben jij er klaar voor? Ik hoor graag wat je er van vindt!

Deze column is geschreven voor www.testnieuws.nl

(1) ‘Who moved my cheese’, Spencer Johnson and Kenneth Blanchard, G. P. Putnam’s Sons , 1998, http://www.amazon.com/Who-Moved-My-Cheese-Amazing/dp/0399144463 en de vertaling is te vinden via http://www.managementboek.nl/boek/9789047000334/wie_heeft_mijn_kaas_gepikt-spencer_johnson

Over Anko Tijman

Managing Consultant on Agile & DevOps at Ordina. Connector. Listener. Thinker. Collaborator. Pianist. Dad. http://nl.linkedin.com/in/ankotijman
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De gestolen kaas van de testmanager – wat is de rol van de testmanager in een Agile project

  1. Rik Teuben zegt:

    Kaas met een grote ‘K’. Je hebt gelijk Anko. Er is nog plaats in de ‘agile herberg’, mits de testmanager zich aanpast. Je geeft daar een paar treffende voorbeelden van.

    Een leuk boekje trouwens – ‘Wie heeft mijn Kaas gepikt’- van Blanchard en Johnson. Leuk dat je dat gebruikt in je verhaal. Hilarisch herkenbaar vond ik het moment waarop één van de personen vraagt om de hand op te steken als positief antwoord op de volgende vraag : Wie van jullie denkt dat ánderen bang zijn voor verandering? Je raadt het al… Iedereen stak zijn hand op… De moraal: Verandering zal er altijd blijven, en we denken altijd dat het de ander is die niet wil veranderen. Om even in de sfeer van ‘Kaas’te blijven. Voor mij is het nog helemaal niet zo vanzelf sprekend is dat je onder agile-ers alleen ‘Snel’s en Snuffels’ tegenkomt. Ik vond er even zoveel ‘Peinzen’ en ‘Piekers’ als bij de andere aanpakken.

    Red. Voor wie ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’ nog niet las: De muizen Peins, Pieker, Snuffel en Snel zijn de hoofdrolspelers in het boekje…. een aanrader voor een nazomer avond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s