Post-its® en het scrumboard

In mijn huidige project gebruiken de ontwikkelaar en ik een variant van het scrumboard voor de bevindingen. (vrijwel gelijk aan de beschrijving in dit artikel). Onlangs ontstond er echter wat onduidelijkheid toen we het aan het doornemen waren bij onze stand-up. We hadden het gevoel dat we wat misten. Wat precies konden we zo snel niet ontdekken. Na enig speurwerk bleek echter dat we letterlijk wat misten: we waren een 2-tal bevindingen kwijt op ons bord.

Hoe dit kon was ons een raadsel maar na nog een rondje koffie werd ons duidelijk waar ze gebleven waren. Ze waren in de prullenbak beland, letterlijk! Na ons vertrek die werkdag zijn blijkbaar de post-its® van het scrumboard gevallen en door de schoonmaakdienst, die in de avonduren langskomt, netjes opgeruimd.

Dat post-its® van het bord afvallen komt vaker voor. In de bovenstaande situatie is het goed gekomen maar door een al redelijk bekende tip is het probleem makkelijk te voorkomen. Ik zal het proberen weer te geven aan de hand van een paar foto’s.

Hieronder de meest gebruikelijke en helaas ‘foute’ manier om een post-it® van de notepad af te halen:
Op deze manier krijg je bij zowel de onderkant als bovenkant waar de plakrand zit opstaande randen. Juist hierdoor zal de post-it® uiteindelijk loslaten en daar terecht komen waar je niet zou willen.
Zo hangen deze post-its® vaak op het scrumboard. De schaduwen geven hier mooi de opstaande randen aan.
Als je echter de post-it® aan de zijkant bovenaan bij de plakrand vastpakt en dan zo vlak mogelijk van de notepad afhaalt, zal het bovenstaande probleem zich veel minder snel voordoen. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk opstaande / omkrullende randen van de post-it® krijgt.
Je zult ook zien dat de post-it® veel vlakker tegen het scrumboard aanhangt en dat het veel minder snel los zal laten. (Hier is bijna geen schaduw te zien van de post-it®.)
Zet deze werkwijze ook door op het scrumboard zelf bij het verplaatsen van de post-its® en ronddwarrelende stories of bevindingen zullen nagenoeg tot het verleden behoren. Daarnaast is het goed om zo af en toe het scrumboard schoon te maken. Op een vetvrij oppervlak blijven de post-its® beter plakken.
Voor extra zekerheid zou je ook nog de Super Sticky Notes gebruiken. Deze post-its® zijn extra klevend maar als de bovenstaande tip consequent word opgevolgd zou je geen problemen meer hoeven te ondervinden.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Post-its® en het scrumboard

  1. zo riep iemand eens tegen de scrummaster : he deze plakken aan de verkeerde kant🙂
    (echt uit de praktijk)

  2. Pingback: Using Agile/scrum for succesful projects | ICT Blog

  3. Marlou zegt:

    Misschien nog een ander alternatief : magnetische post-its. Zie onderstaande link.
    http://www.visualworkplace.nl/p/c/p-15-58-118-UserStoryCardmagnetisch.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s