Agile en Het Nieuwe Werken

In navolging van Anko’s post over het nieuwe testen en of het testen de aankomende 10 jaar gaat veranderen kwam ik voor mijzelf op de volgende vraag. Is de manier van agile, scrum, lean en andere aanverwante ontwikkelmethodes te combineren met ‘het nieuwe werken’ (In dit artikel aangeduid als HNW). HNW lijkt aan te slaan als je de berichten hierover mag geloven. Dit is misschien nog niet te zien in de dagelijkse file maar kantoorruimte lijkt niet meer zo gewild te zijn als voorheen. Natuurlijk is het niet alleen het gevolg van HNW maar dat de politiek hier zelfs al acties op wil ondernemen is voor mij een teken aan de wand, HNW wint aan populariteit.

Maar hoe is dit te verenigen met de Agile ontwikkelmethode? Agile staat of valt namelijk bij een goede onderlinge communicatie en teamwork. Als projectteam zit je bij elkaar in 1 ruimte en de lijntjes zijn kort. Een aanmerkelijk deel van de werkzaamheden bestaat uit onderling overleg en juist de samenwerking moet een goed resultaat opleveren. Communicatie is waar het voor een groot deel om draait.

Wanneer je je gaat verdiepen in het begrip communicatie wordt je er al snel op gewezen dat non-verbale communicatie voor een groot deel verantwoordelijk is voor het overbrengen van de boodschap. Hoe groot het deel is laat ik even in het midden, maar de algemene consensus is dat dit meer dan 50% is.
Dit zou betekenen dat HNW of plat gezegd, het vanuit huis werken niet effectief is in combinatie met de Agile ontwikkelmethode. Door het over en weer zenden van e-mails zou een groot deel van de boodschap verloren gaan door het gebrek aan non-verbale communicatie. De vraag is dus of deze 2 wel verenigbaar zijn en of we als Agile professionals niet de files juist in de hand werken?

Na enige rondvraag en een blik op de manier waarop we momenteel werken denk ik echter dat het wel degelijk mogelijk is HNW ook in de Agile werkwijze door te voeren.
Persoonlijk contact blijft in mijn ogen de beste manier om te communiceren. Echter, de mogelijkheden en manieren om op afstand met elkaar te communiceren zijn de laatste jaren extreem toegenomen en verbeterd.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Microsoft Office Communicator, een goede tool om samen te werken op afstand. Met de videogesprek functie is er ook met meerdere personen tegelijk een goede communicatie mogelijk. Daarnaast kun je elkaars bureaublad delen. Zo creëer je met zowel beeld, geluid en begeleiding op je eigen beeldscherm een mooi geheel. Zie het maar als MSN voor gevorderden.
De iteraties, stories en taken zijn weer mooi bij te houden in de online tool Seenowdo, Scrumy of Greenhopper  voor Jira. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de tools op de juiste wijze gebruikt worden. Combineer dit alles met bijvoorbeeld Subversion en TortoiseSVN, een geavanceerd versiebeheersysteem en je hebt alles dat op ieder moment en overal beschikbaar is en altijd up-to-date.

Zomaar een aantal voorbeelden van hoe er met algemeen goed beschikbare tools handig vanaf afstand samen gewerkt kan worden. Het mooie is dat een groot deel van deze tools nog freeware is ook.

Naast het bovenstaande zijn er natuurlijk ook nog vele andere mogelijkheden op dit vlak.
Denk er bijvoorbeeld aan om de standup en de overige afstemming te doen via Skype. Hierin zou je ook je nearshoring in kunnen betrekken. Naast de genoemde voorbeelden en tools zijn er voldoende andere alternatieven te bedenken.

Natuurlijk loop je ondanks alles ook tegen beperkingen op. Zo kan ik mij voorstellen dat offshoring met India alles behalve ideaal is vanwege het tijd- en cultuurverschil. De verschillen zijn dusdanig groot dat het veelvuldig gelijkwaardig communiceren een heel stuk moeilijker is. Hierdoor lijkt mij offshoring integreren in Agile methode minder geschikt.

HNW bestaat overigens niet alleen maar uit het werken van uit huis. HNW is ook dan op kantoor komen wanneer dat nodig is. Het lijkt voor de hand liggend dat bij bijvoorbeeld de standup en de retrospective zoveel mogelijk teamleden aanwezig. De rest van de leden zouden kunnen aanhaken via een videogesprek.
Ik zie het dan ook zo voor me dat de standup meeting niet, zoals over het algemeen gebruikelijk is, vroeg in de ochtend gehouden wordt. Doe dit tegen het eind van de ochtend of begin van de middag wanneer je filevrij het kantoor hebt kunnen bereiken. Gebruik de rest van de kantoortijd om zoveel mogelijk dingen door te spreken en helder te krijgen. De individuele werkzaamheden kunnen prima thuis op een ander tijdstip gedaan worden. Mocht er naast dit toch een vorm van communicatie nodig zijn, spreek dan af dat je op gezette tijden in elk geval bereikbaar bent met beeld en geluid om zo de laatste onduidelijkheden de wereld uit te helpen.
Een voorbeeld waarbij HNW overigens prima overeenkomt met de Agile werkwijzen is dat er gestuurd word op resultaat. Agile is juist gericht op het leveren van resultaat en kan dus op deze manier juist als een aanvulling gezien worden op HNW.

Ik ben er van overtuigd dat de technologieën om met elkaar samen te werken op afstand nog lang niet zijn uitontwikkeld. We staan nog maar aan het begin ervan. Een toekomstbeeld zoals dat in dit filmpje wordt geschetst lijkt me over niet al te lange tijd heel goed mogelijk.
Kortom, de Agile werkwijzen en HNW gaan wel samen en de mogelijkheden worden alleen maar beter. Maak gebruik van de technologieën die ruim voorhanden zijn of komen, werk daar gedisciplineerd mee en maak heldere afspraken.

Dit bericht werd geplaatst in Agile ontwikkelen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s